Gedeeld Verdriet

Als je geconfronteerd wordt met verlies, is dit een ingrijpende gebeurtenis. Verlies hoort bij het leven, daar ontkomen wij niet aan. Maar sommigen worden al jong geconfronteerd met verlies en rouw, zelf heb ik dit ook ervaren.
Persoonlijke aandacht, op je eigen manier hier mee om gaan is dan erg belangrijk. Ik geef op een creatieve manier persoonlijke begeleiding aan kinderen/jongeren, maar ook voor het hele gezin, in een tijd van afscheid nemen en rouw. Door je verhaal te tekenen (ipv er steeds over te praten) of samen iets te maken kan het kind concreet iets doen. Dit is vaak wat kinderen nodig hebben.  

Creatieve begeleiding

* biedt steun bij verdriet en verlies
* zorgt voor troost en afleiding
* geeft het kind de mogelijkheid zijn verdriet in beeld te brengen 
* voor een waardevol creatief moment als gezin
* kan van een uitvaart iets persoonlijks maken 

 

Ook is het mogelijk dat ik op een creatieve manier een herinnering voor jou vastleg. Dit kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door een houtskool/potlood tekening 

 

                                                                              

 


Lotgenotengroep

Wanneer kinderen of jongeren geconfronteerd worden met verlies en rouw wordt hun veerkracht op de proef gesteld. Dit kan zijn na een overlijden, maar ook na een echtscheiding of uithuisplaatsing. Vaak laten ze hun verdriet naar buiten toe niet zien, terwijl het er wel zit. Rouwen in de kindertijd en puberteit hoeft niet te leiden tot kwetsbare volwassenen. Soms komen jongeren er steviger en rijper uit. Om dit te kunnen bereiken hebben ze steun nodig van anderen. Thuis,school en vrienden. Uit onderzoek is gebleken dat met name steun van leeftijdsgenoten erg belangrijk is.
Een lotgenotengroep geeft kinderen de gelegenheid om ervaringen, gedachten en gevoelens te delen. Op deze manier vinden ze steun bij elkaar, kan hun eenzaamheid verminderen en komen ze meer in hun eigen kracht te staan. 
Een plek waar de kinderen vrij kunnen praten als ze dit willen, ervaren en leren dat ze niet de enige zijn met hun ervaringen en gevoelens. Elkaar steunen, tips geven .... van elkaar accepteren ze soms meer dan van volwassenen.
Tijdens de bijeenkomsten voor lotgenoten, staat herkenning, erkenning en elkaar tips geven dan ook centraal. Alleen maar praten is voor kinderen en jongeren vaak niet de manier, daarom wordt er veel gebruik gemaakt van creatieve werkvormen, maar ook van muziek, teksten en (bewegings-)spelletjes.


Lotgenotengroepen, voor verschillende doelgroepen, hebben zich inmiddels bewezen.
De lotgenotengroep voor rouwgroepen of scheidingskinderen geef ik samen met collega Rianne Leemhuis van Tekenthuis.
De lotgenotengroep voor pleegkinderen, GO4IT, geef ik samen met Gwendy Veldhuis (ervaringsdeskundige als pleegkind en HVO-docente)
Hebt je belangstelling of wil je meer weten hierover neem dan gerust contact op.

Wij starten bij voldoende aanmeldingen.
Voor meer informatie kijk op Lotgenotengroep voor pleegkinderen .
 

 

 

               

Contact

Hermanna Dogger

Verlengde korte Steeg 6
7772RZ Hardenberg 

06 4393 0586

info@tekenspoor.nl

Lid van Tekentaal

Ik ben lid van de vereniging Tekentaal (VT)